Isnin, 20 Oktober 2014

Sambal Tumis Sotong

Dicatat oleh Unknown di 7:44 PG

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7zbq9sLGqh_BYBU5Yf8cj72jlpslrJ-JX6Mj7sqXM2Y_4YkWGn73zBluavcrb3wVuB1WKWikcDSv0t0Suy7Nn_4SUi_R7RmGuIS-HkCFxmgEG80AeWhlaScQQeb6DxYI9qrQ9tBYeMfWx/s1600/DSC00196.JPG

Bahan:

  • 500-900 gm sotong (dicuci bersih) - dihiris membulat
  • 20-30 tangkai cili kering dikisar
  • 5-7 biji bawang merah dikisar
  • 1-3 biji bawang putih dikisar
  • sedikit belacan
  • air secukupnya
  • air asam jawa secukupnya
  • garam, gula dan perasa secukupnya

Cara penyediaan:

  • 1. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau. Kacau rata.
  • 2. Tambahkan garam, gula dan perasa secukupnya dan kacau sebati.
  • 3. Masukkan sotong yang siap dihiris tadi dan gaulkan dengan sambal secara merata. Masukkan air asam jawa secukupnya.
  • 4. Masak hingga sotong lembut dan mengeluarkan air sendiri.
  • 5. Sedia untuk dihidang.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

This is Me Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea